PA1B - Cilinderdipool

De Cilinder dipool – PA1B

Op dinsdag 4 juli 2023 verzorgd Bert PA1B een lezing over zijn cilinder dipool tijdens de bijeenkomst van A07. Hij schrijft hierover alvast het volgende:

 

“Een goed werkende HF-antenne met de afmeting van een UHF-antenne”.

De cilinder dipool is een zeer kleine antenne die zeer goed binnenshuis te gebruiken is. De cilinder dipool met twee Monster energie drankblikken en een eenvoudige spoel, werkt prima op 15 meter.

Bert gebruikt deze antenne met QRP in CW contesten, waarbij de antenne binnenshuis in gebruik is op een hoogte van 4 meter of vanuit de dakkapel. Met drie verschillende cilinder dipolen heeft Bert al een groot aantal DXCC landen gewerkt door heel Europa.

In de lezing worden de eigenschappen van deze bijzondere antenne behandeld, zoals de werking, de aanpassing en het bijzondere stralingsdiagram. Er zal tevens zal aan de orde komen, welke lengte de cilinder dipool moet hebben voor bijvoorbeeld de 80 meter band. De lezing omvat vele aspecten van onze fascinerende hobby  en is daardoor interessant voor de doorgewinterde amateur, maar ook zeker voor de beginner. Het wordt een leuke en leerzame avond.

 

Bekijk alvast de website van Bert.

https://a29.veron.nl/hams/pa1b/