Radio Scouting

CQ World Scout Contest

Tijdens het CQWS-weekend (CQ World Scout Contest) 13 en 14 april 2024 zullen er vier Radio Scouting Groepen actief zijn vanuit het scoutinggebouw en omgeving van scouting Bolster uit Riel.

De deelnemende Radio Scouting Groepen zijn :

  • Scoutingkampeerterrein De Rendierhoeve PC6RD, 2 punten voor het Dutch Radio Scouting Award.
  • Scouting de Bolster uit Riel PI4SBR, 5 punten voor het Dutch Radio Scouting Award.
  • Scouting Zevenbergen uit Zevenbergen PI4RSZ, 5 punten voor het Dutch Radio Scouting Award.
  • Scouting Thomas More uit Prinsenbeek PI9TP, 5 punten voor het Dutch Radio Scouting Award.

Mocht je de drie stations die 5 punten waard zijn in je logboek hebben dan kan je het houten award aanvragen.

Voor meer info over het Dutch Radio Scouting Award kijk op https://worldscoutscontest.com .

Er zullen verbindingen gemaakt worden op HF, VHF, Echolink in de volgende modes SSB, FM, RTTY, PSK, FT8 en FT4. Houd de dx-clusters in de gaten.

Ook zal PAFF-0137 Regte Heide en Riels Laag geactiveerd worden.

Er zal ook deelgenomen worden aan de CQWS met de call PI4SBR , een radioscoutingcontest geregeld door Braziliaanse Radioscouts.

 

Heb je interesse in Radio Scouting of wil je gewoon op bezoek komen kom dan gerust zaterdagmiddag of -avond langs bij Scouting de Bolster, Oude Tilburgsebaan 3A, 5133BD in Riel.

OM Leo Louwet (PE1HEY) Silent Key

Op 15 juli 2023 is overleden ons afdelingslid Leo Louwet (PE1HEY) uit ’s Gravenmoer.

Leo was een actieve radioamateur en knutselde veel. Op de amateurbanden hoorde je hem niet zo heel vaak. Ook was hij een trouwe bezoeker van onze afdelingsbijeenkomsten en was hij eveneens van de partij bij velddagen die de afdeling in het verleden organiseerde. Leo is 80 jaar geworden.

 

Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

Namens het bestuur en leden
VERON Afdeling Breda
Carel Mulder PA0CMU, secretaris

(De crematie is op dinsdag 25 juli 2023 in Oosterhout. Belangstellenden kunnen bij mij nadere informatie verkrijgen.)

PA1B - Cilinderdipool

De Cilinder dipool – PA1B

Op dinsdag 4 juli 2023 verzorgd Bert PA1B een lezing over zijn cilinder dipool tijdens de bijeenkomst van A07. Hij schrijft hierover alvast het volgende:

 

“Een goed werkende HF-antenne met de afmeting van een UHF-antenne”.

De cilinder dipool is een zeer kleine antenne die zeer goed binnenshuis te gebruiken is. De cilinder dipool met twee Monster energie drankblikken en een eenvoudige spoel, werkt prima op 15 meter.

Bert gebruikt deze antenne met QRP in CW contesten, waarbij de antenne binnenshuis in gebruik is op een hoogte van 4 meter of vanuit de dakkapel. Met drie verschillende cilinder dipolen heeft Bert al een groot aantal DXCC landen gewerkt door heel Europa.

In de lezing worden de eigenschappen van deze bijzondere antenne behandeld, zoals de werking, de aanpassing en het bijzondere stralingsdiagram. Er zal tevens zal aan de orde komen, welke lengte de cilinder dipool moet hebben voor bijvoorbeeld de 80 meter band. De lezing omvat vele aspecten van onze fascinerende hobby  en is daardoor interessant voor de doorgewinterde amateur, maar ook zeker voor de beginner. Het wordt een leuke en leerzame avond.

 

Bekijk alvast de website van Bert.

https://a29.veron.nl/hams/pa1b/

Gouden Speld drager Han PA0JEN

Gouden Speld voor Han Jenniskens PA0JEN

Voor de meeste bezoekers van de afdelingsbijeenkomst VERON A07 Breda op 6 september 2022 lijkt dit een normale avond te worden. Na de vakantie is dit weer een eerste bijeenkomst met de intentie er een SMD workshop-avond van te maken. De voorbereidingen blijken echter meer tijd te kosten en bij opening van de bijeenkomst geeft de voorzitter aan dat we de workshop moeten uitstellen. Onderling QSO dan maar voor de rest van de avond!

Echter,  een van de hoofdrolspelers van die workshop wordt alsnog middelpunt van de belangstelling deze avond als zijn XYL onverwachts binnenstapt én HB-lid Rob Hardenberg PE1ITR het woord richt tot Han PA0JEN. Lees meer

Gerard PB4DX (SK)

Gerard Hoefnagel – PB4DX Silent Key

Beste leden,

Met verslagenheid hebben wij kennisgenomen van het zeer plotseling overlijden op 70-jarige leeftijd van Gerard Hoefnagel – PB4DX.

Een acute hartstilstand is hem afgelopen zaterdag 4 juni 2022 fataal geworden. Gerard was heel actief met allerlei hobby’s en altijd bereid anderen daarbij te helpen, een knutselaar en zelfbouwer pur sang.

Wij wensen zijn echtgenote Joke, kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Namens het bestuur van VERON A07 Breda,

Carel Mulder – PA0CMU
Secretaris

NL-Overheid bij bericht over geen minimum leeftijd meer voor N- en F-registratie

Geen minimum leeftijd meer voor N- en F-registratie

17 juni 2021

Geweldig nieuws vandaag, het voorstel wat VERON Breda in 2018 heeft voorgedragen bij de VR met betrekking tot het afschaffen van de minimumleeftijd voor de N- en F-registratie is vandaag vermeld in de Staatscourant.” schreef Lisa, PA2LS gisteren in een e-mailbericht.

Een belangrijke zet om meer jonge zendamateurs actief te krijgen, begint met de mogelijkheid voor deze groep om  überhaupt een licentie te kunnen behalen. Tot vandaag was de minimum leeftijd voor de N-registratie 12 jaar en voor de F-registratie 14 jaar. Vanmorgen is in de Staatscourant gepubliceerd dat de minimum leeftijd voor beide registraties is te komen vervallen.

Dit is geweldig nieuws voor de jeugd. Het laat ook zien dat het mogelijk is voor leden van de VERON om voorstellen aan te dragen. Die voorstellen kunnen vervolgens veranderingen met zich meebrengen.

Een aantal jaar geleden schreef Lisa, PA2LS, lid VERON A07 Breda dit voorstel voor de VERON Verenigingsraad. Na het finetunen met meerdere leden van de afdeling, komt dit tot een voorstel. Het krijgt op 6 maart 2018 tijdens een van de gezellige Bredase afdelingsavonden de volledige steun.

Tijdens de VR 2018 is dit voorstel voorgedragen door VERON A07 en door de VR aangenomen. De VERON heeft dit vervolgens meegenomen in overleg met het Agentschap Telecom. Drie jaar later is de wijziging in de ‘Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015, Artikel 4, tweede lid‘ een feit.

Vanaf 17 juni 2021 is er dus geen minimum leeftijd meer voor N- en F-registratie!

Meer informatie

Hans Weijers - PA0HWB Silent Key

Hans Weijers – PA0HWB Silent Key

Beste leden,

Het is met grote verslagenheid dat wij u mee moeten delen dat Hans Weijers – PA0HWB, op donderdag 18 juni 2020 is overleden.
Hij was al enige tijd ziek maar zijn gezondheidssituatie verergerde de laatste tijd sterk. Desondanks bleef hij tot het laatst toe positief.

Lees meer

Radio met frequentie van de afdelingsronde (update)

Afdelingsronde A07 Breda

Update 3: 11 juni 2020

Wijziging aanvangstijdstip. (Zie onder)

Beste leden van A07,

Café De Dorpsherberg in Teteringen waar wij onze maandelijkse bijeenkomsten houden is vanwege de Corona problematiek nog gesloten. Gisteren ontving het bestuur een bericht van de uitbaters van De Dorpsherberg over een mogelijkheid voor beperkte toegang na 1 juni 2020, gebonden aan strikte voorwaarden en afspraken. Het bestuur beraadt zich hierover. Wij zullen u per e-mail berichten wanneer bijeenkomsten weer plaats kunnen vinden. Volg vooral ook deze website en de Facebook-pagina van A07.

Lees meer

VERON

Huishoudelijke Vergadering, dinsdag 4 februari 2020

Op dinsdag 4 februari 2020 houden wij de jaarlijkse Huishoudelijke Vergadering. De locatie is Café/Zaal De Dorpsherberg, Willem Alexanderplein 4 in Teteringen. Deze vergadering is echter alleen toegankelijk voor leden van de afdeling Breda. Na afloop zijn ook niet-leden van harte welkom. De agenda en jaarstukken zijn aan alle leden -waarvan een e-mailadres bekend is- toegezonden.

Leden die een bestuursfunctie ambiëren, kunnen zich tot dinsdag 4 februari – 20.00 uur schriftelijk of per email aanmelden bij het bestuur. Men dient hierbij een geldig lidmaatschaps- en legitimatiebewijs te kunnen overleggen.

Na afloop van de huishoudelijke vergadering is er ruimte voor onderling QSO. Patrick PA3SKY neemt een aantal seinsleutels uit zijn collectie mee om aan anderen te tonen. Uiteraard staat het u vrij ook uw seinsleutels mee te nemen en geïnteresseerden kennis te laten maken met deze stukjes mechaniek.

 

Zender PA0TZ

Open Dag Watersnoodmuseum

Van Yermolai PD0TZ:

Hoi Allemaal,

Aanstaande zaterdag 8 februari 2020 is het weer de Open Dag van het Watersnoodmuseum, waar ik samen met andere radio zendamateurs en de DRCO aanwezig zal zijn om te vertellen over wat er toen gebeurd is en dat dit nog steeds kan gebeuren, tijdens een ramp.
We laten dan ook de originele zender zien van PA0TZ, mijn opa. Deze zender heeft hij gebruikt tijdens deze ramp.
We vertellen ook wat de DRCO doet.

https://watersnoodmuseum.nl

Weg van de Buitenlandse Pers 5
4305 RJ Ouwerkerk

De toegang is gratis en het museum is geopend vanaf 10.00 tot 17.00 uur.

73’s de PD0TZ

Kleinzoon van PA0TZ